התעשייה הישראלית, כך נראה, השלימה בעל כורחה עם הקורונה. על הדרך למדו היצרנים כי צריך תמיד לצפות לבלתי צפוי. הקורונה שהכתה בכולם, ללא הבדל גודל, הביאה עימה שינויים עמוקים וארוכי טווח.
לדברי חיים זכרמן, מנהל חטיבת רובוטיקה ואוטומציה בחברת SU-PAD, נציגת UR בישראל, מבחינת היצרנים, האוטומציה התגלתה כאסטרטגיה החזקה ביותר להצלחה בעולם הפכפך. ״במשך עשרות שנים אוטומציה סייעה ליצרנים לשפר את ההמשכיות, הגמישות, התחרותיות, הפרודוקטיביות ובטיחות העובדים. בעולם של ימינו, אנו רואים בכל מקום שיצרנים פונים יותר ויותר לאוטומציה ובעיקר לזו השיתופית. אוטומציה שיתופית גמישה ואינטואיטיבית היא התאמה טבעית, כאשר השינויים מתרחשים במהירות, ומגבילים את הזמן לתכנן, לתקצב, להעסיק ולהכשיר עובדים למיומנויות חדשות, או לבצע עדכונים מחדש של מפעלים וחברות״.
חיים זכרמן מנהל חטיבת רובוטיקה ואוטומציה בחברת SU-PAD
לדברי זכרמן, לא מעט יצרנים גילו טרום הקורונה שלעתים קל וזול יותר לייצר מחוץ לישראל, במקומות בהם כוח העבודה הבסיסי זול יותר. אבל, אז נעצרו טיסות וספינות והיה ברור לכולם שחייבים להתנהל אחרת, לחזור להיות קרובים לשוק.
וכאן נכנסו חידושי האוטומציה השיתופית שהגדילו באופן משמעותי את התפוקה והפחיתה עלויות במספר תהליכי ייצור. רבים מהחידושים האלה ניתנים כעת לעיבוד מחדש ולפריסה והטמעה מקומית. בעוד ששיעורי העבודה במדינות בעלות נמוכה באופן מסורתי קפצו בעלייה השנתית במספרים עם שתי ספרות, קובוטים (רובוטים שיתופיים) במחירים סבירים עד הגיוניים, הופכים את האוטומציה לנגישה עוד יותר, ללא תלות בגודל החברה.
גם חשיבות השמירה על ריחוק חברתי במהלך מגפת ה- COVID-19 הפכה את הבקרה על מניעת זיהומים והדבקות לערך עליון במפעלים ברחבי ישראל ועבור יצרנים רבים המציאות החדשה זו תימשך ללא הגבלת זמן. ״יצרנים מצליחים רבים הצליחו לפתוח מחדש את שעריהם במהירות רבה יותר בגלל השימוש שעשו במהלך השנה בקובוטים. על ידי הכנסת קובוט של UR לקווי הייצור הסטנדרטיים, חברות ומפעלים אלה הצליחו למזער את הסיכון שבפגישות פנים אל פנים וליצור מרחק בטוח בין עובדים תוך שמירה על רמות תפוקה גבוהות״.
לדברי זכרמן, במובנים רבים, אנו מנווטים כיום בשטח לא ידוע, אבל, הודות לאוטומציה שיתופית והכנסתם של יותר ויותר קובוטים למפעלים השונים, היצרנים מגלים הזדמנויות חדשות ולתשובות משביעות רצון כשהם מתעתדים לצאת מהסיטואציה חכמים יותר, ממוקדים יותר ומוכנים יותר לכל מצב. כדוגמה מחו״ל, שם נאספו גם נתונים, הוא מביא את KOYO ELECTRONICS INDUSTRIES שחווה עלייה בביקוש למסכי המגע ברכבים. היצרן הגיב על ידי הקצאת עובדים מחדש ממשימות פיקוח ידניות לאחר הייצור כדי לטפל בצווארי בקבוק במקום אחר. זו הייתה החלטה שהובילה בסופו של דבר למחסור בכוח אדם מיומן ומקצועי בתהליכי הבדיקה החוזרים של מסכי המגע.
ההחלטה של הנהלת המפעל היתה מיידית וברורה: לפרוס בשטח קובוטים שיכולים להתמודד עם מגוון הפעולות הנדרשות בדיקת מסכי המגע, כאלה שניתן למקם בבטחה לצד בני אדם ללא צורך בגידור בטיחות והכול בצורה קומפקטית כדי למנוע שינויים משמעותיים בקווי הייצור הקיימים. החברה בחרה בקובוטי ה- UR3 של Universal Robots, שמגיעים עם יכולות מובנות למצב "הפעלת כוח גמיש", שגם מתאפיינים באמצעי בטיחות רבים שנועדו לאפשר שיתוף פעולה בטוח בין האדם לקובוט. התוצאות הסופיות שהודגמו היו מרשימות: פריסת הקובוטים הגדילה את הפרודוקטיביות ב- KOYO ב -31%. מספר האנשים הנדרשים לטיפול במשימות פיקוח על מסכי המגע הוחלף משניים לאחד – לכל עמדה, מה שפינה עובדים להתמקד במשימות ארגונומיות יותר, בעלות ערך גבוה יותר - כולל הפעלת קובוטים אחרים. ההחזר על ההשקעה הושג תוך 12 חודשים בלבד.
באדיבות SU-PAD